Project Description

Zelfoogsttuin

Een seizoen lang je eigen groentes oogsten, die op een duurzame manier worden verbouwd, zonder alles zelf te hoeven doen? Dat is het idee van de zelfoogsttuin in Broek in Waterland. Bij een zelfoogsttuin vragen een groep Broekers aan professionele tuinders om zorg te dragen voor de bodem en de teelt van een grote diversiteit aan gewassen. De Broekers die meedoen betalen de tuinders daarvoor een jaarlijkse vergoeding. De deelnemers mogen als ze willen helpen bij het zaaien, planten, wieden, maar dat hoeft niet.  Een zelfoogsttuin heeft ook een belangrijke sociale functie: mensen die elkaar anders misschien niet tegenkomen, komen elkaar in de buitenlucht wel tegen met hun handen in de aarde.

Anderhalf jaar gelden hebben twee tuinders in samenwerking met Broeklab onder de naam Broekeroogst met veel passie en inzet geprobeerd om dit idee te realiseren. Er was volop belangstelling bij Broekers en er leek een stuk land gevonden te zijn, maar dat bleek op het laatst toch niet door te kunnen gaan. De tuinders zijn inmiddels andere kansen gaan ontwikkelen.

Maar het idee blijft: er zijn voldoende andere tuinders te vinden en er zijn voldoende enthousiaste Broekers die mee willen doen. We blijven openstaan voor mogelijkheden voor een stuk land. Mocht je ideeën hebben, neem contact met ons op.