Project Description

Bloemenlint

Bijen zijn van groot belang. De bij is een zeer nuttig diertje. Niet alleen zorgen ze voor honing. Ze bestuiven ruim 70% van onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien en appels eten.

De bijen zitten in de problemen. Ze hebben minder voedsel, doordat er steeds minder variëteit is in het landschap. In de landbouw zien we mono-culturen en in de steden worden tuinen betegeld. Ook Broek in Waterland wordt door bijendeskundigen ‘een groene woestijn’ genoemd! Daar wil Broeklab samen met de Gemeente Waterland iets aan doen!

Broeklab en de Gemeente Waterland leggen een bloemenlint door het dorp aan. Een lint van kleurrijke voedselrijke wilde bloemen. De bijen helpen we aan meer voedsel én tegelijk brengen we meer kleur aan op plaatsen waar nu slechts gras of zwarte aarde is.

Op de kaart is te zien hoe wij het bloemenlint voor ons zien. Het lint loopt langs bestaande grasbermen en langs boomspiegels die door enkele bewoners zijn geadopteerd. Als je ideeën hebt voor nog meer plaatsen waar bloemen kunnen komen, laat het ons weten!

Het initiatief van het bloemenlint begon in Amsterdam-Noord. Broek in Waterland volgt dit goede voorbeeld door het lint door te trekken via de Volgermeerpolder door Broek-Zuid naar het uiterste puntje van Broek-Noord waar Monnickendam het stokje weer van ons kan overpakken!

Naast het gebrek aan
voedsel helpen wij bijen
met de behuizing. In
Nederland hebben we zo’n
360 soorten bijen. Voor
enkele soorten metselbijen
(deze steken niet) hebben
we bijenhotels gemaakt tijdens de vrijwilligersdag in de Volgermeerpolder.

Voor meer informatie, neem dan contact op met Tom Dowdall.